Funderingar

När jag lyssnade på P1 idag så pratades det om mjölk och mjölkbönder. Lyssnade som vanligt med ett halvt öra men när journalisten/programledaren syftade på att vi skulle väl kunna klara oss utan mjölken, stannade jag till. Hör henne säga att vi kan importera den för det är ju de som är allergiska mot mjölk och att vi inte alls behövde dricka mjölk.

Vad jag frapperas av är hur kortsiktigt det låter. Utan mjölk skulle vi inte ha dessa otroliga kvadratmeter av hyllor med olika mjölkprodukter. Hur blir det då med valmöjligheten och hur blir det med framställning och jobb om de sjunker i antal. Visserligen nyttjar jag inte själv mer än en bråkdel av alla dessa utbud, men…

Sen kommer jag ofelbart in på våra ”öppna landskap”. Utan kor och får som håller ängarna öppna så kommer det att växa igen. I slutänden har vi bara stad och urskog. För gärden med grödorna som korna äter av, försvinner ju då.

Ängarna håller ofta fåren efter så de inte växer igen. Floran förblir densamma som den varit sen urminnes tider. När skogarna tar överhand försvinner floran. Eller hur? Klart vi ska ha får, säger säkert någon. Men hur ska de som försöker bedriva den näringen klara det ekonomiskt? Går det att leva på får? Nej, de är oftast ett komplement till övrig boskap.

Bönderna då? Hur blir det med dem? Vad ska de göra om inte gå till arbetsförmedlingen och trängas med alla de övriga. Hur många bönder har vi kvar? Vet inte, men att de skulle bli en barometerhöjare i arbetslöshetsstatistiken står väl helt klart.

Eller ska de av samhället kommenderas ut och hålla skogarna stången? Men varför det, kommer de säkert att fråga sig. Det är ju ingen längre som vill att vi ska kunna vara en del i vår matförsörjning så varför ska vi behöva hålla på med skogen som är ett av det tyngsta jobben. Det är alldeles för många som tycker att vi kan importera och låta andra göra det jobbet. För dessa är det mer synd om än att vara svensk bonde.

Enligt mitt förmenande skaffar vi oss egentligen slavarbetare så att vi kan fortsätta med vår välfärd. Sen får vi åka ut i urskogen och skaffa oss häftiga upplevelser med den vilda naturen.

Sverige: Kommande tiders nationalpark.

Här kommer en dikt som en bonde skrivit i sin naiva tro, då, en gång för längesedan, då han fortfarande trodde att han behövdes.

 

Till jordens barn

Sol, vatten och bördig jord

Dessa grunder är livets källa

Bröd får folket till sitt bord

Från åkern där sädeskornen svälla

Du gode bonde, var stolt och stark

Odla din ängs och åkermark

Till framgång  ska såningsmannen krönas

Liksom sina yrkesbröder

I sinom tid ska du rikligt lönas

Endast jorden mänskan föder

 

En reaktion på ”Funderingar

  1. Kloka tankar – förstås. Och okunnig reporter – visst är det tekniskt möjligt att importera mjölk, och visst finns det mjölkallergiker – men både svensk mjölk och svenska bönder behövs, av de anledningar du tar upp. Mjökkonsumtionen har minskat kraftigt de senaste tio åren, antalet mjölkbönder också – många är äldre, men det finns också unga som satsar stort. De är värda heder – både de unga och de gamla. Kram på dig!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s